De website van de gemeente Slochteren maakt gebruik van cookies - Meer informatie over cookies

www.slochteren.nl

Gemeente Slochteren
Postbus 13
9620 AA
T: (0598) 42 55 55
E: algemeen@slochteren.nl

Hellum

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Hellum heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Hellum gemaakt, stuur de informatie...

slider

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Hellum

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Hellum heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Hellum gemaakt, stuur de informatie naar webmasters@slochteren.nl en uw informatie komt wellicht op onze website te staan.

Informatie Hellum

Aantal inwoners d.d. 1 januari 2016: 560.

Hellum is een klein dorp liggend tussen Schildwolde en en Siddeburen. Vroeger werd het dorp ook wel 'Helm' genoemd.

Geschiedenis
In het verleden stond er ten zuidwesten van Hellum de borg Menolda. De laatste bewoonster was vermoedelijk Anna Margaretha Ripperda-Rengers, die tot haar dood in 1663 de borg bewoonde en daarna in de kerk is begraven. De borg is rond 1700 afgebroken.

In de loop der tijden zijn in Hellum meerdere pre-historische vondsten gedaan. Door deze vondsten blijkt dat 4000 jaar voor onze jaartelling Hellum al bewoond moet zijn geweest. Vele grote veldkeien zijn er in de loop der jaren uit de grond gehaald.

Als zoveel andere dorpen in de Woldstreek heeft Hellum een fraaie kerk met een bijzondere geschiedenis. De parochie dateert van 1295. In de kerk hangen enkele van de oudste rouwborden van de provincie Groningen. De borden herinneren aan de familieleden van de familie Rengers. De familie bezat niet alleen de borg, maar ook de colla

Uiteraard herinneren die aan leden van het aloude geslacht Rengers dat sinds 1395 de borg Menalda bezat en daarmee de collatierechten van de kerk.

Nu
Hellum is een actief dorp met diverse bezienswaardigheden en voorzieningen.

  • Aan de Hoofdweg in Hellum staat een oorlogsmonument ter herinnering aan twaalf Joodse inwoners van Hellum. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz om het leven gekomen.
  • Hellum heeft een watertje 'de Haansvaart'. Vroeger werd er grond, bieten en aardappels door vervoerd. In 1866 heeft landbouwer Hindrik de Haan een sluis gebouwd. Sinds 2005 is deze sluis een rijksmonument.
  • Hellum heeft een dorpshuis, een openbare basisschool genaamd O.B.S. de Ent en IJsvereniging Voorwaarts.

In Hellum worden ook diverse culturele activiteiten georganiseerd.

In 2012 werd voor het eerst het Slochter Muzieklint georganiseerd, op één dag is Hellum dan muziekdorp. Organisator Jan Hesseling kreeg het verzoek van de Helmster Klokkenluider (zij organiseren regelmatig concerten in de Walfriduskerk) om iets te gaan doen met musici uit Hellum, dit werd het Muzieklint. Het kenmerk van een Muzieklint is dat er op meerdere plekken muziek uitgevoerd wordt. Het publiek trekt langs die locaties.

In de Walfriduskerk en op nog zes locaties in het dorp maakten meer dan 100 mensen muziek. In elke muziekformatie zit zeker één (oud)Helmster. Het aanbod varieert van Jazz (New Orleans en Swing), via Blues/Rock naar Rock, Indiefolk, Catchy Pop, koren in de kerk en percussie. Bovendien trad muziekvereniging Concordia uit Siddeburen op.

Hellum heeft een enthousiaste dorpsvereniging. Voor informatie over de vereniging dorpsbelangen Hellum klikt u hier.

Meer algemene informatie over Hellum vindt u op de online encyclopedie Wikipedia.