De website van de gemeente Slochteren maakt gebruik van cookies - Meer informatie over cookies

www.slochteren.nl

Gemeente Slochteren
Postbus 13
9620 AA
T: (0598) 42 55 55
E: algemeen@slochteren.nl

Kolham

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Kolham heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Kolham gemaakt, stuur de informatie...

slider

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Kolham

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Kolham heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Kolham gemaakt, stuur de informatie naar webmasters@slochteren.nl en uw informatie komt wellicht op onze website te staan.

Informatie Kolham

Aantal inwoners d.d. 1 januari 2016: 1343

Geschiedenis
Colham, Koldeham en De Ham zijn de oude namen van het dorp Kolham. Kolham is waarschijnlijk afgeleid van Koldeham, dit betekend ‘koude woonplaats’.  In Kolham kwam veel bos voor, het grootste bos is het ‘Kolhamster bos’.

Kolham is o.a. bekend geworden door de Slag bij Kolham op de Onze Lieve Vrouwenlaan. Dat was op St. Magdalenadag 1499. De strijd ging tussen de stad Groningen en de graaf van Oost-Friesland.

Nu
Het dorp heeft geschiedenis geschreven met de eerste succesvolle aardgasboring in 1959. Daarom is ook het kunstwerk, de Slochter molecule, in de middenberm van de A-7 ter hoogte van Kolham geplaatst. In 2009 is het 50-jarig gasjubileum is gevierd en heeft Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix het Slochter molecule onthuld.

_DSC4073

Korenmolen 'De Enterprise'
In kolham staat een korenmolen ‘De Enterprise’. De molen is in 1906 herbouwd, nadat de vorige was afgebrand. Helaas brak er op 19 juni 2000 weer een brand uit, waardoor de molen volledig in as werd gelegd. De molen is nu weer volledig hersteld. Sinds 1972 is de molen eigendom van de Slochter Molenstichting.

Hervormde Kerk Kolham
De hervormde kerk in Kolham is in 1641 gebouwd. Naast de kerk staat de oude pastorie. Deze pastorie is gedeeltelijk vervallen.

Dorpsrandpark Zwaneveldsgat
Meer informatie over het Dorpsrandpark vindt u op de website van Dorpsrandpark Zwaneveldsgat

---

Informatie over Kolham op de online encyclopedie Wikipedia.