De website van de gemeente Slochteren maakt gebruik van cookies - Meer informatie over cookies

www.slochteren.nl

Gemeente Slochteren
Postbus 13
9620 AA
T: (0598) 42 55 55
E: algemeen@slochteren.nl

Overschild

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Overschild heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Overschild gemaakt, stuur...

slider

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Overschild

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Overschild heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Overschild gemaakt, stuur de informatie naar webmasters@slochteren.nl en uw informatie komt wellicht op onze website te staan.

Informatie Overschild

Aantal inwoners d.d. 1 januari 2016: 527

Geschiedenis
Omstreeks het jaar 1000 werd Overschild, extra schaldmeda genoemd. De betekenis hiervan is over het schildmeer. In het westen van Overschild, op de hoek van de Graauwedijk en de Laanweg, staat de oude boerderij Hoog Hammen. Hier werden in het begin van de zeventiger jaren scherven gevonden van kogelpotten, wat zou kunnen duiden op bewoning omstreeks de Romeinse tijd. In de vroege middeleeuwen moet het gebied rondom Overschild levendig geweest zijn want ongeveer 2 km ten noordoosten van Hoog Hammen werd in het begin van de 13e eeuw het klooster Bloemhof te Wittewierum gegrondvest. Van hieruit werd grote invloed uitgeoefend op de gehele omgeving.

Overschild was eeuwenlang zeer moerassig. Met behulp van poldermolens werd het gebied ontwaterd. Onder het dorp vallen ook de gehuchten: Blokkum, De Paauwen, De Hammen en een klein deel van Schaaphok. Een belangrijke weg in het dorp, is de Graauwedijk. Deze weg is vernoemd naar de Graauwedijk die vroeger door het dorp liep. Dit was een veendijk uit de 13e en 14e eeuw ter bescherming van het laaggelegen land.

434px-Overschild_-_molen_Windlust

Overschild heeft twee korenmolens gehad, waarvan er nog een resteert. De Windlust werd in 1859 gebouwd als grondzeiler aan de Kanaalweg 2 midden in het dorp. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van onderdelen van een afgebroken poldermolen uit Steendam. Tussen 1947 en 1950, in 1969 en tussen 2010 en 2011 is de molen gerestaureerd. De molen is sinds 1967 eigendom van de Slochter molenstichting en wordt regelmatig in bedrijf gesteld door vrijwillige molenaar.

Nu
Overschild heeft veel voorzieningen en bezienswaardigheden o.a.:

  • Kerk Overschild, een eenvoudige zaalkerk uit 1880. Het interieur van de kerk is vrijwel nog steeds in de oorspronkelijke staat.
  • SAAB Museum
  • Dorpshuis
  • Sportvereniging S.V. Mono
  • Toneelvereniging de Schildgroep
  • Visclub HSV t Olle Schild
  • IJsvereniging, sinds 1907
  • Natuurgebied Tetjehorn, met een oppervlakte van 130 hectare

Meer informatie over Overschild vindt u op het dorpsportaal Overschild, voor en door de bewoners van Overschild.

---

Meer informatie over Overschild vindt u op de online encyclopedie Wikipedia.