De website van de gemeente Slochteren maakt gebruik van cookies - Meer informatie over cookies

www.slochteren.nl

Gemeente Slochteren
Postbus 13
9620 AA
T: (0598) 42 55 55
E: algemeen@slochteren.nl

Steendam

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Steendam heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Steendam gemaakt, stuur de...

slider

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Steendam

Vertellen wat de sterke kanten zijn van uw dorp, wie kunnen dat beter dan de inwoners zelf! Dus als u leuke informatie over Steendam heeft of u heeft mooie sfeerbeelden van Steendam gemaakt, stuur de informatie naar webmasters@slochteren.nl en uw informatie komt wellicht op onze website te staan.

Informatie Steendam

Aantal inwoners d.d. 1 januari 2016: 177

Steendam is een klein dorp, gelegen aan het Schildmeer. De Damsterweg en het Afwateringskanaal lopen als een lint door het dorp heen. Het kanaal vormt een waterverbinding via Tjuchem naar Delfzijl. In het verleden was het gebied vrij drassig, men heeft toen een stenen dam aangelegd.

Het Schildmeer

Het Schildmeer ligt tussen de dorpen Steendam, Overschild, Schildwolde, Hellum en Siddeburen. Het meer is een overblijfsel van het Woldjermeer, een groot merengebied. Het Schildmeer heeft een oppervlakte van maar liefst 284 hectare. Iedereen kan volop genieten van de rust, natuur en het water.

Zeilen op het Schildmeer
In de 19e eeuw waren er al zeilers actief op het meer. In 1897 werd er een zeilwedstrijd georganiseerd. Deze wedstrijd kwam vervolgens jaarlijks terug. Rond 1925 kwam er een café en een botenverhuur. Zeilvereniging Steendam was de eerste zeilvereniging. Rond 1936 werd zeilvereniging ’t Olle Schild opgericht. In 1942 werden deze twee verenigingen samengevoegd tot één vereniging, ’t Olle Schild-Steendam. In 1945 werd de eerste Schildweek georganiseerd.

---

Informatie over Steendam op de online encyclopedie Wikipedia.