De website van de gemeente Slochteren maakt gebruik van cookies - Meer informatie over cookies

www.slochteren.nl

Gemeente Slochteren
Postbus 13
9620 AA
T: (0598) 42 55 55
E: algemeen@slochteren.nl

Dorpsrandpark Zwaneveldsgat Kolham

Uit een dorpsenquête bleek dat ook de kinderen in Kolham een eigen speelplek wilden. Aan de noordelijke rand van het dorp werd een prima plek voor speelnatuur gevonden, grenzend aan natuurgebied...

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Dorpsrandpark Zwaneveldsgat Kolham

Uit een dorpsenquête bleek dat ook de kinderen in Kolham een eigen speelplek wilden. Aan de noordelijke rand van het dorp werd een prima plek voor speelnatuur gevonden, grenzend aan natuurgebied Midden-Groningen. Een terrein van Staatsbosbeheer werd bij de plannen betrokken, waardoor het kon uitgroeien tot een park met een oppervlakte van circa 20 hectare. Samen met Vereniging Dorpsbelangen Kolham, kinderen van de basisschool en Staatsbosbeheer zijn de ideeën verder uitgewerkt en is het park in 2012 gerealiseerd. Naast de eerder genoemde functies vormt dit terrein eveneens een recreatieve buffer voor het aangrenzende natuurgebied.

Het park is gesitueerd op het voormalige rangeerterrein van de Woltjerspoorbaan. Als knipoog naar het verleden is in het park een stukje spoorrails herplaatst. Het beheer wordt grotendeels uitgevoerd door Exmoor-pony's. De Exmoor stamt af van de wilde oerpony die ooit in heel West-Europa voorkwam. Dit ras is niet door de mens gefokt, maar de laatste ondersoort van het wilde oerpaard. Deze paardjes worden verzorgd door Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Slochteren (ANLS).
Een ander deel van het beheer wordt uitgevoerd door een vrijwilligersgroep uit het dorp. De trimbaan bevordert een goede conditie van de bewoners. In de zwemplas kan in de zomermaanden heerlijk worden gezwommen. De kwaliteit van dit water wordt regelmatig door de provincie Groningen gecontroleerd.
In het park ligt ook een volkstuinencomplex. Paardenmest van de Exmoors wordt door de tuinders gebruikt voor het bemesten van hun groenten, een bijzondere samenwerking dus!

U vindt de hoofdingang van het park aan de Eikenlaan.

Dorpsrandpark Zwaneveldgat Kolham 1

Dorpsrandpark Zwaneveldgat Kolham 2

Dorpsrandpark Zwaneveldgat Kolham 3

Zoeken

Laden...

Contact

Tel: (0598) 425555
Fax: (0598) 425550
E-mail: algemeen@slochteren.nl

Online melding openbare ruimte

Openingstijden en overige contactgegevens

VVV

01. VVV Slochteren 267 x 56

Centrum voor Jeugd en Gezien

13. CJG 267 x 56

Cultuurportal Slochteren

02 Cultuurportal 267 x56